OS-effekt i EU-val

Textstorlek:

En kul effekt av olympiska spel är att man då plötsligt intresserar sig för sporter som annars aldrig får de stora rubrikerna: lerduveskytte, rodd, triathlon, segling, fälttävlan och så vidare. Då får Zlatan och de andra omsusade stjärnorna vika åt sidan för Håkan Dahlby, Lassi Karonen, Lisa Nordén, Fredrik Lööf, Sara Algotsson Ostholt med flera medieskuggade svenska världsidrottare.

Lite så är det också med EU-valet, det som ska avgöras nu på söndag den 25 maj. Då dyker det upp toppkandidater som svenska folket sällan annars får chansen att se och höra.

I stället för de där partiledarna som ideligen exponeras i medierna får man nu bekanta sig med doldisar som Kent Johansson (C) och Malin Björk (V) samt en och annan person som vunnit kändisskap för även annat än politik, från tv och radio Lars Adaktusson (KD) och Isabella Lövin (MP), från veckotidningshyllan Anna Maria Corazza Bildt (M) och från alla möjliga sammanhang Marit Paulsen (FP).

De här personbytena vänder på spelet lite grann, ungefär som en lång crosspassning i fotboll. Nya röster hörs och frågor och svar och debattinlägg formuleras på lite andra sätt än de som man har vant sig vid.

I både radio och tv är de här toppkandidaterna nu vederbörligen utfrågade av journalister. Utmärkande för utfrågningarna är att de alla haft fallgropar gillrade för politikerna. Och rubbet har trillat dit, mer eller mindre. Men det har varit lika för alla, så på opartiskheten i public service kan man inte klaga i de här fallen. Däremot kan man fundera över vad som egentligen är viktigast för väljarna, om det är att få uppleva hur de utfrågade klarar besvärliga intervjusituationer eller om det är att få höra dem utveckla sina tankar under lugnare samtalsformer. Det är inte alls säkert att den metod som journalisterna valt, för att skapa drama, är den som ger tittarna och lyssnarna bäst information.

Vad man däremot fått veta till följd av den utstuderade förhörstekniken är hur specialiserade många EU-politiker tvingats bli och hur svårt de haft att svara utanför sin egen politiska säkerhetszon. Till och med MP:s Isabella Lövin, som har närmast kultstatus i Radiohuset för sina tidigare prisbelönta program om ansvarslöst fiske, hamnade i svårigheter när frågorna handlade om annat.

Inte heller för Kent Johansson gick det snörrätt i alla lägen, men så har han också – alltid – ett hackigt sätt att uttrycka sig. Ändå var det en befrielse efter Maud Olofssons nedsablade intervju om Nuon i Aktuellt att se den rutskjortade Johansson utstråla genuin svensk vanlighet och hederlighet. Den jordnära västgöten som betalar kaffet ur egen ficka och lämnar tillbaka lotterivinster till ny dragning på partimötena äreräddade Centern bättre än vad kanske någon annan hade kunnat göra i det läget. Om fler lyckades skapa sig en bild av hans idoga strävan visar sig när valet är räknat.