Kalle lever ensam men pratar med hela världen

Kalle vid sitt hus.
Textstorlek:

Kalle Söderman är 60+ och pensionär sedan några år tillbaka. Han tillhör skaran av människor som verkligen kan konsten att gestalta sin tillvaro på bästa sätt.

Annons:

Kalle är utbildad elektriker och drog i ungdomen elen i det hemliga Musköberget. Men i mer än fyrtio år körde han lastbil. Då han gick i pension fick han inte bo kvar i åkeriets tjänstebostad utan byggde sin stuga mitt i djupa skogen. Han har ritat den själv och den är på 15 kvadratmeter och har tredubbla lager isolering. Stugan värms med ett litet eldrivet oljeelement.

– Då det var 29 grader kallt på vintern hade jag 22 grader varmt inne så då och då fick jag gå ut på bron och svalka mig lite, ler Kalle.

Dalabygden: – Vore inte en pensionärsbostad både enklare och bekvämare?

– Inte då, svarar Kalle. Här rår jag mig själv. Äter och sover precis som jag vill och jag har inga tider att passa.

Dalabygden: – Blir det inte ensamt då?

– Aldrig! Jag är en ensamvarg. Det blir man om man kört lastbil dag och natt i mer än fyrtio år. Dessutom har jag massvis med kompisar i hela världen om jag blir pratsugen, svarar Kalle och visar mot sin radiostation och dator.

Han är inbiten radioamatör och i datorn finns förstås mail. Mest använder han den till kameraövervakning. Kalle har satt upp ett halvdussin kameror runt om på tomten. Men där är så ödsligt så mestadels tittar han på djur.

– Jag har sett alla skogens djur utom björn och varg. Kamerorna har bildförstärkare och går igång på minsta rörelse.

Dalabygden: – Kräver inte kameraövervakning särskilt tillstånd från Länsstyrelsen?

– Nej, inte om man bor så ödsligt som jag. Då får man sätta upp hur många man vill.

Vi går ut på tunet och Kalle visar de master och antenner han satt upp. Han har även två väderstationer och en stationär laser som han kan mäta husets rörelser med. Eftersom det just nu är tjällossning kan han konstatera att huset stigit två millimeter sen igår. Han har även byggt ett växthus av gamla fönster han fått och vid fågelbordet skrämmer en liten motor bort större och ovälkomna fåglar.

I uthuset han byggt finns snickarbod, tvättstuga och en frysbox på 300 liter. I den förvarar han både Öring och Regnbåge som han dragit upp med sina kastspön.

– Jag månadshandlar och håller nere på kostnaderna och kör på så sätt ganska lite bil och traktorn går ju mest på vintern för då måste jag ploga vägen. Man lever väl klimatsmart?

Radion knastrar till och min audiens är slut. Vill du prata med Kalle på skogen är hans anropssignal: SA4AWX.

Hans Lundin

Annons: