Jan-Ola Nyström, 70 år: Han gick från officer till museiman på regementet

Jan-Ola Nyström fyller 70 år den 26 maj. Här står han på officersmässen på Dalregementet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Måndagen den 26 maj fyller Faluprofilen och den före detta militären Jan-Ola Nyström 70 år.
Han tyckte inte om när hans arbetsplats Dalregementet lades ner. Men han blev kvar som museiman och i 25 år har han varit mässdirektör på regementet.

Förmodligen känner ganska många i Falun till vem Jan-Ola Nyström är. Han föddes i staden 1944 och växte upp i de centrala delarna. Som anställd vid Dalregementet i många år kom han i kontakt med alla värnpliktiga och personal, och genom åren är han engagerad i föreningar och i Dalregementets museer. Vi träffas på officersmässen på Dalregementet. En plats som Jan-Ola känner mycket väl. Det var här som han och de andra officerarna träffades vid olika tillfällen, och det är här som han har sin arbetsplats som mässdirektör. Det har gått 25 år nu. Jan-Ola öppnar balkongdörren. Våren har kommit en bra bit nu och det känns lite underligt att sitta på ett före detta regemente med parkerade bilar och företag med tanke på världsläget. De flesta politiker pratar om att vi måste bygga upp försvaret igen. Jan-Ola tittar ut och ser fundersam ut. Som major, ställföreträdande bataljonschef mellan 90-94 och informationschef 96-2000 på avvecklingsorganisationen vet han att det tar tid att bygga upp nya förband. Nedläggningen av Dalregementet, och andra regementen, har dränerat det svenska försvaret på kunskap och erfarenhet menar Jan-Ola.

– Redan 1996 skulle Dalregementet läggas ner. Men efter protester och påtryckningar blev regementet kvar. Vi kände nog på oss att det skulle komma nya direktiv. År 2000 lades Dalrgementet ner vilket kändes konstigt. När jag gick in i det här trodde jag att statens ”kaka” skulle vara en säker arbetsplats. Tack vare att jag började arbeta i avvecklingsgruppen blev jag kvar till 2004, säger Jan-Ola.

Att diskutera försvaret och hur mycket av skattemedel som ska läggas på detta är ingen nyhet i svensk historia. För hundra år sedan var försvarsfrågan en minst sagt het potatis. Jan-Ola, som har läst historia och hade lärarplaner, är kunnig i ämnet historia. Dalregementet och Dalarna stod i centrum när bland andra den berömde upptäcktsresande Sven Hedin höll ett brinnande tal på officersmässen för att rusta försvaret. Jan-Ola berättar att 1925 gick staten hårt fram med det svenska försvaret och rustade ner.

Efter studenten 1966 ryckte Jan-Ola in på Dalregementet i maj. Han och en kompis trivdes spåpass bra och ansökte om att få bli reservare. Efter kadettskolan som värnpliktig fänrik blev det historiestudier i Stockholm. Han prövade på att vara lärare i Falun och Ore ett tag, men militärlivet lockade igen och sommaren 1968 blev det jobb på Dalregementet.

– Det var nog då jag bestämde mig för att satsa på officersyrket. Det blev Karlberg 70-71 och jag blev fänrik. 1970-talet var en knepig tid då det mesta handlade om att kollektivt opponera sig mot överheten. Sen var det en hel del droger. På 80-talet slog det om och blev individualistiskt. Jag jobbade som utbildare, plutonchef, blev major och chef för Västerdals kompani på mellan 150 och 220 man. Jag tycker själv att jag var ärlig och informell som ledare och ogillade folk som inte tog egna initiativ, säger han.

År 1991 byggnadsminnesförklarades Rommehed i Borlänge och Dalregementets museer bildades. Det gjordes också i ordning ett litet museum på Dalregementet i Falun. År 2003 var Jan-Ola med i en grupp som skrev en bok på 800-sidor om Dalregementets historia. Jan-Ola är vice ordförande i kamratföreningen sedan 1980, ordförande i föreningen Kultur och miljö i Falun, stadens hembygdsförening.

– Falun är en lagom stor stad som är bekväm att bo i och ligger centralt i Sverige. Tillsammans med Borlänge tror jag att regionen är bra för hela Dalarna, säger Jan-Ola.