I en bra värld borde kommunen vara företagens jultomte

Textstorlek:

Ponera att ditt företag går knackigt. Du ser över siffrorna. Vrider och vänder på kronorna. Till slut går det inte längre. Du tvingas abdikera. Men vad bra, tänker du, då går jag till kommunen. De kommer gladeligen att ge mig pengar för att driva företaget vidare och slippa sparka Hans och Greta. Tänk om det var så enkelt. Kommunen som självaste jultomten.

I den bästa av världar borde det vara så: kommunen som företagens garant för ekonomi, administration, juridik och andra sköna råd – så att alla krafter kunde läggas på lönsamhet och jobb. Handen på hjärtat, en kommun utan riktiga företag är ingen kommun värd namnet. Utan riktiga företag kan sladden dras ut och butiken bommas igen. Det intressanta är att dagens kommuner har förvandlats till multinationella företag med börsen som mål. Å andra sidan verkar en kommun kunna strö hur mycket som helst av skattebetalarnas pengar omkring sig på projekt som antingen rinner ut i sanden eller blir konkurs. Men det gör inget. Till skillnad mot det privata konkursföretaget, som ofta får stå där med skulder, tom plånbok och med lång Pinocchionäsa, hjälps det skattefinansierade projektet upp med nya pengar, utan att någon höjer ögonbryna det minsta. I det perspektivet är vi skattebetalare ett sorgligt släkte. Jag föreslår att när man nu har börjat installera elmätare inne i husen, där den el-intresserade ser exakt hur mycket ström som går åt, borde det bredvid också sitta en skattemätare som visar på alla slukhål som bokstavligen tar våra pengar till luftslott och monument över dem som sköter alla dessa skatte-slukhål.

Två projekt i Borlänge som har med musik att göra sticker ut på ett extraordinärt sätt. Boomtown, som startade 2004, har kammat hem, enligt Martin Borgs bok 365 sätt att slösa med dina skattepengar, minst 65 miljoner kronor i stöd men tvingas nu sluta därför att EU-slantarna har tagit slut. Man kan bara ana vad kommunledningen sitter och ruvar på när det gäller de luttrade Borlängeborna. Det andra projektet, som har återuppstått från de döda, är Peace & Love. Innan konkursen hade man lyckats pumpa kommunen på 2,4 miljoner kronor, och utan att blinka öppnar nu samma kommun plånboken igen och lägger fram 400 000 kronor bara sådär, som om det regnade, som om P & L är Borlänge kommuns viktigaste bolag som måste räddas om inte kommunen ska haverera. Den S-ledda kommunledningen i Borlänge är en plantskola för en förlorad bidragsgeneration som aldrig kommer att lära sig hur man tjänar egna pengar. Även det S-ledda landstinget bjuder ungdomar på gratisbuss medan Dalarnas landsting sägs vara ett av Sveriges mittskötta landsting. Dessa projekt blir monument över ledningar som saknar egna skattemätare på kontoret. Det är byggen utan grund eller tak. Nyligen kom en rapport från tankesmedjan Den Nya Världen. Den handlar om att sedan den 1 januari 2013 ska alla kommuner årligen pröva om deras bolag följer kommunallagen. Enligt denna rapport genomförde varken Borlänge eller Mora sina lagskyldiga granskningar vilket nu får stark kritik. Ändringen i kommunallagen syftar nämligen till att öka den demokratiska kontrollen över de kommunala bolagen, som ganska ofta drivs som vinstdrivande bolag i konkurrens med det privata näringslivet. Detta betyder att kommunala bolag kan driva tveksamma projekt i skyddade verkstäder utan egentlig insyn eller rättsliga prövningar. Det i sin tur hotar demokratin och konkurrensen för det privata näringslivet, där ju de flesta jobb skapas! Man kan fråga varför kommuner undgår straff medan medborgare och företagare inte gör det? Det tycker jag är fel.