Högt och lågt i EU-valet

Textstorlek:

Det var verkligen en varierad stämning på de olika valvakorna under söndagskvällen. När första valprognosen presenterades spred sig även dessa stämningar till vår tv-soffa hemma. Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna fick jubla högst under EU-valkvällen. Moderaterna gjorde däremot sitt sämsta val hittills. Så där var humöret inte på topp. Mittenpartierna och Socialdemokraterna gjorde inte heller så stort väsen av sig. Ökat valdeltagande och att många unga verkar ha röstat i Sverige känns ändå positivt.

Det finns ju alltid både vinnare och förlorare i ett val och alla kan ju inte öka sina röstantal. Men i söndags kväll kändes det som alla i Europa blev förlorare när högerextremisterna hade sådana framgångar. Franska Front National blir största franska partiet i EU-parlamentet och får nu ensamt fler parlamentariker än samtliga från Sverige och en ny plattform för att propagera för sina åsikter.

Jag hoppas att detta är en väckarklocka så att ansvariga politiker vaknar, tar sitt ansvar och agerar. Ja det gäller ju även för dig och mig. Plötsligt känns valet i september väldigt angeläget och nära och känslorna och reaktionerna lär fortsätta minst fram till dess.