Han tänker rösta men vill helst lämna EU

Conni Gustafson på OKQ8 i Karlbo ska rösta i EU-valet men vill att vi lämnar samarbetet. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

– Jag tänker rösta i EU-valet men vet egentligen inte vad jag röstar på.
Det säger Conni Gustafson på OKQ8 i Karlbo Avesta kommun.

Förra gången det hände, EU-valet 2009, var Karlbo bäst i klassen i Dalarna på att rösta. Hela 59,10 procent lämnade sofflocket för att besöka valurnorna. Avesta kommun visade överlag störst intresse i Dalarna vid förra EU-valet med nästan 50 procent. Minst intresse i länet visade väljarna i Älvdalen med 29 procent, och allra sämst var Särna där endast 22,82 procent röstade i EU-valet 2009. Sett till hela befolkningen i Dalarna röstade 41,23 procent (89 356 personer på en befolkning på cirka 277 142). Snittet i Sverige 2009 röstade 45,53 procent. Vid 2004 års EU-val låg dalfolkets röstsiffror på runt 35 procent.

Med alla dessa siffror i huvudet, siffror som egentligen inte säger så mycket, åker Dalabygden till Karlbo i södra Dalarna i hopp om att träffa någon som kan förklara varför nästan 60 procent av ortsborna (cirka 1 700 hushåll) gick och röstade för fem år sedan. Det är en vanlig förmiddag mitt i veckan i Karlbo. Inte många människor syns till. På OKQ8, som ligger mitt i det lilla samhället som en naturlig knutpunkt, är det ganska lugnt. Conni har varit igång ett tag på dagen och han känner de flesta. När vädret ska bli bättre vill tre gubbar tvätta sina bilar. Någon handlar mjölk, cigarretter och Aftonbladet. En annan köper bara tidningen. Det märks att vi går mot varmare tider. Glasspersonal fyller på glassboxen. Frågan är hur het årets EU-val är. Conni ska gå och rösta men vill helst lämna EU.

– Jag ska rösta och jag röstade även förra gången. Det är en rättighet och en skyldighet. I går träffade jag några transporttjejer som berättade om utländska chaufförer med dumpar lönerna. Kör de i Sverige ska de ha samma löner som oss. EU ligger för långt bort, informationen har som vanligt varit tunn och de flesta vet inte vad de ska rösta på. Där tror jag du har svaret på det låga valdeltagandet. Vi skulle klara oss bättre om vi stod på egna ben, säger Conni.

Dalabygden: Hälften av alla ärenden på kommunfullmäktige har med EU att göra?

– Ja du ser. Vi är för flata och sväljer det mesta som EU prackar på oss. Tyvärr har det blivit för byråkratiskt och toppstyrt, säger Conni.

På trottoaren utanför träffar Dalabygden Ulrika Brorson och Malin Lundberg. De är ute och rastar sina hundar. Ulrika är från Karlbo och jobbar som personlig assistent. Malin är från Salatrakten och har samma yrke.

– Jag ska rösta. Det är viktigt därför då är vi med och påverkar om vi jobbar på rätt sätt. Den viktigaste frågan är jobben. För att få fart på detta tror jag att vi måste börja se över regler och förordningar som hindrar många från att jobba. Jag ser det på min arbetsplats. Går man utanför ramen det minsta dyker hindren upp. Det är inte brist på jobb. Däremot brister det på flexibilitet och nytänk som hindrar folk från att jobba. Det måste politikerna ändra på, säger Ulrika.

Fakta EU-valet 2014 

Väljare: 400 miljoner väljare ska rösta fram 751 ledamöter från 28 länder. 20 ledamöter ska representera Sverige

Valdagen: 25 maj (går att förtidsrösta)

EU och Dalarna: Sedan 2007 har Dalarna via länsstyrelsen fått 1,96 miljarder kronor. Mest fick Leader och minst fick företag, projektstöd och miljöinvesteringar.

Enligt Region Dalarna har EU-pengarna åren 2007-14 skapat 7 327 nya jobb och cirka 2 451 nya företag har kunnat starta.