Fördummande tv-journalistik

Textstorlek:

Public service, alltså den icke-kommersiella radion och tv:n, ska ju enligt sina egna högstämda deklarationer vara i allmänhetens tjänst. Där ska de högre journalistiska idealen om saklighet och opartiskhet råda. Därifrån ska inget bottenskrap av rent fördummande karaktär komma.

Ändå händer det då och då att enfalden slinker igenom. Som till exempel för några dagar sedan, då SVT:s Västnytt larmade om att den centerpartistiske ordföranden i Vara kommuns miljö- och byggnadsnämnd, Bengt-Olof Fredén, har ett enskilt avlopp som inte är godkänt.

Kvällstidningen Expressen, där sensationen alltid står högre i kurs än folkbildningsambitionen, fick av detta inspiration att drämma till med rubriken ”C-politikern bryter mot sin egen miljöregel”.

Enligt gängse massmediedramaturgi hade Västnytt givetvis intervjuat ett par gräsrötter som inom kort kan komma att drabbas av ett vite om 50 000 kronor om de inte åtgärdar sina avloppsbrunnar före årsskiftet. (Vilket torde innebära att de har dröjt i bortåt ett år efter föreläggande utan åtgärd.)

De tycker hur som helst att det är skandal och menar att Fredén först av alla borde fixa sitt eget avlopp.

Men om vi nu ska försöka bena ut hela den här saken, så kan vi för det första konstatera att det rakt inte är Bengt-Olof Fredéns ”egen miljöregel”. Tvärtom är det en EU-lagstiftning som hela avloppskarusellen bygger på. Detta framgår också av Expressens text, långt ner i artikeln. Men i rubriken ljugs det ohämmat.

För det andra är det långt ifrån vanligt att enskilda avloppsanläggningar på landsbygden i Sverige är av den arten att de klarar just den här EU-lagstiftningen och dess svenska vattendirektiv. Av de nära 3 500 enskilda avlopp som finns enbart i Vara kommun beräknas omkring 90 procent vara av samma underkända slag som ordförande Fredéns. Ungefär så ser det också ut i hela landet.

Är det då en skandal att Fredén inte har ”föregått med gott exempel” och ordnat sitt avlopp först av alla?
Nej, verkligen inte! Han bor nämligen inte i något av de känsligaste områdena för den här typen av utsläpp. Eftersom det inte finns hur många grävmaskinister och rörmokare som helst måste man välja var det ska grävas och åtgärdas först, och då säger faktiskt all logik att själva miljöintresset måste gå före det eventuella intresset att behandla politiker annorlunda än vanligt folk. Där utsläppen gör störst skada i naturen måste de naturligtvis också åtgärdas först. Detta borde vara elementärt för alla som har åtminstone en liten hjärna att tänka med (dock uppenbarligen inte patologiskt skandalsugna journalister).

Var lugna. Tids nog kommer även politikern ifråga att få ett föreläggande om att ordna med sitt avlopp så att det blir godkänt, och det kommer att kosta lika mycket för honom som för alla andra, mellan 100 000 och 150 000 kronor, beroende på hurdan jordmånen är där han bor.