En lokal stolthet

Textstorlek:

Hör ni till dem som tycker att radio, tv och tidningar nästan enbart bryr sig om vad som händer i storstäderna och i princip ger tusan i alla de miljontals människorna i resten av landet? De stora mediahusen nedrustar nu sin landsortsbevakning på relativt bred front. Ett av de senare exemplen är TV 4 som, trots miljonvinster, nu beslutat att lägga ned alla sina regionala stationer. Man gör sig av med 140 av 165 lokala tjänster. TV 4-ledningens tanke är att de nuvarande stationerna ska ersättas av enstaka reportrar med uppdrag att bevaka vad som händer i deras respektive regioner. Dessa få lokalreportrar som blir kvar ska argumentera för sina sändningar till en redaktör i Stockholm. Det känns både sorgligt och kortsynt.

Än Dalabygden då? Ja, vi har ju inga stora resurser att skryta med. Det är bara reaktionschef Mats Lindström och reporter Maria Karlsson som jobbar heltid på Dalabygdens redaktion, med benägen hjälp av frilansmedarbetarna. Jag själv jobbar med dalabygden.se och Min Dalabygd. Å andra sidan – vi som jobbar med Dalabygden har hela vår fokus inriktat på den lokala journalistiken. Framför allt vill vi bevaka vad som händer på landsbygden. Dalabygden är, i all sin litenhet, den absoluta motpolen till TV 4. Ändå något att vara stolt över.