Blickar mot valet

Textstorlek:

Plötsligt känner jag mig lite uttittad och bevakad när jag går på stan. Ögon följer mig när jag passerar ett staket eller en stolpe. Ingen har väl kunnat undgå att det här och var har satts upp valaffischer med porträtt av EU-kandidaterna. Ulvskog, Björklund, Adaktusson med flera, ser med myndig blick rakt på mig då jag stannar och läser deras budskap. Agendan är Bryssel och man säger att miljön har inga gränser, sätter jobben först och rör inte vår äldreomsorg.

Det känns som att det är lättare att välja nu jämfört med riksdagsvalet i höst. Jag och 400 miljoner andra EU-väljare kan koncentrera oss mer på sakfrågor och ämnen som vi tycker någon av dessa kandidater kämpar för. Dessa ämnen och frågor kopplar ju sen ihop kandidaterna från olika partier till att ingå i politiska grupper. Riksdagsvalets taktikröstning och blockpolitik är då mer krånglig och svårare att få grepp om. Det är fler ämnen att sätta sig in i och debatterna blir många gånger mer av sifferexercis Ganska svårt många gånger att ta till sig.

Enklare ska jag också göra det för mig genom att förtidsrösta redan denna vecka. Jag bor nära stadsbiblioteket och där kan jag rösta ända fram till klockan 18 på vardagar. Den 25 maj kommer jag inte att vara hemma och kunna gå till min ordinarie vallokal. Jag ska bara komma på vilken kandidat det blir som får min röst.