De tänker vända dysterhet till byaktivitet

Mikael Göransson och Emma Finn tänker med en arbetsgrupp göra byn Danholn attraktiv igen. Foto: Sara D. Källström
Textstorlek:

Dyster statistik visar att landsbygden tappar invånare när städerna lockar med jobb, utbildning och fritidsaktiviteter. I Danholn har man, i ett försök att vända trenden, startat en arbetsgrupp med syfte att väcka liv i byn.

– I Danholn har allt stagnerat, säger Mikael Göransson. Han är, tillsammans med Kenneth Schröder och Jonas Henniger, initiativtagare till Danholnsgruppen.

Under hösten 2013 bestämde de sig för att se om intresset för att bilda en ideell kraft som ska verka för att utveckla Danholn och Utanmyra fanns i byarna.

De sammankallade till möte i skolan och blev glatt överraskade när närmare 30 personer kom. En tredjedel av dessa sitter nu med i den så kallade arbetsgruppen.

– Vi vill väcka liv i byarna och det måste ske med hjälp av ideella krafter. Om det inte kommer ett initiativ från byborna kommer inget att hända, säger Mikael Göransson.

Trots att det gått knappa tre månader sedan arbetsgruppens första möte har de redan hunnit med en del av förbättringar för byborna.

På flertalet av Danholn och Utanmyras soptunnor kan man se ett klistermärke som hjälper rastande hundägare att bli av med hundbajspåsar.

– Det finns inga hundlatriner här. Att se vilka soptunnor det är ok att slänga en fylld påse i gör promenaden lite smidigare, säger Emma Finn.

Hon flyttade till Danholn för lite drygt fyra år sedan:

– Jag vet fortfarande inte om de som åker genom byn bor här eller ej. Det finns ingen naturlig samlingsplats och då är det svårt att bli en del av gemenskapen, särskilt som jag inte har något barn i skolåldern.

För Emma var det självklart att engagera sig när initiativet till Danholnsgruppen kom:

– Jag vill ju känna en större samhörighet i byn och för att det ska ske måste man ju engagera sig.

Danholnsgruppen består i dagsläget av tio personer i åldrarna 27 till 70 år och initiativtagare Mikael är nöjd:

– Det började ju som ett gubbgäng men nu har vi en bra spridning av både kvinnor och män i olika åldrar. Det är viktigt och bra att få olika synvinklar på saker och ting.

Förhoppningen är att Danholnsgruppen ska få ta del av de trivselpengar som Falu Kommun delar ut till några av kommunens byar. Kenneth Schröder är en av personerna som driver detta arbete:

– Just nu jobbar vi på att skapa någon sorts struktur inför vårt fortsatta arbete. Vi har fått in många förslag från byborna och tanken är att vi ska fatta ett beslut om vad som ska ske härnäst. En hundrastgård kan vi till exempel redan nu börja bygga om vi vill. Bygglovet från kommunen är klart. Vi vill också fokusera på byns barn och ungdomar.

Att renovera lekparken, bygga en cykelbana i det gamla sandtaget och starta en ungdomsgård är några av förslagen som kommit in för att göra Danholn och Utanmyra mer attraktivt för barn och ungdomar. Att anlägga grillplatser vid Backa Våtmark, renovera anslagstavlan, anordna majbrasa och årlig julgran är andra förslag. Bättre belysning i byns centrala korsning, boulebana, gemensam loppis och att renovera den gamla byggnaden där byns gemensamma tvättstuga en gång hystes finns också med.

– Det är som sagt viktigt att vi skapar en känsla av gemenskap i byn och att man ska känna att man kan bidra i stort och smått. Vi vill undvika att ta på oss för mycket, att det ska bli något betungande istället för lustfyllt, säger Mikael Göransson och får medhåll av Emma Finn.

Härnäst ska Danholnsgruppen närvara vid invigningen av Backa Våtmark den 17:e maj. Området i utkanten av Danholn är ett privat initiativ av Jonas Henniger. Förhoppningen är att området ska nyttjas flitigt av såväl fåglar som människor, berättar Mikael Göransson. Han fortsätter:

– Backa Våtmark är en verklig skatt här i byn. Det är ett otroligt fint område och jag tror att allt fler börjar få upp ögonen för vad som finns där.  Vid invigningen är tanken att vi ska sälja korv och ordna tipspromenad.

Sara D. Källström