Tema: Fest & Catering

Första bröllopsfotograferingen blev en kick

Fredrik Källängs har alltid haft fotograferandet vid sidan om. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Så länge Fredrik Källängs i Borlänge kan minnas har han tyckt om att göra något med händerna och uttrycka sig konstnärligt. Han har gjort allt från kurbits och graffiti till origami (vika figurer av papper) och legobygge. Men hela tiden har han haft fotograferandet vid sidan om.
– Jag har förstått att jag fotograferade mer än de flesta andra med min analoga kamera och mamma fick kosta på åtskilligt med framkallningar, berättar Fredrik.

Tidigt fick han smak på att leta udda och annorlunda vinklar för att ta bilder som stack ut. Han låg i buskar, kröp på gräsmattor och klättrade på stegar.

Han köpte tidigt sin första digitala kamera när de kom, men det är bara cirka fem år sedan han började fotografera med en mer avancerad systemkamera. I och med det upptäckte Fredrik helt nya möjligheten att ta bilder.

– Då gick jag också ett par grundkurser i hur man hanterar en kamera och hur man tar bra bilder. Vi fick bland annat i läxa att ta bilder för bedömning. Första gången valde jag att gå ut mitt i natten och ta kort på en grävmaskin som jag hade sett under en gatlykta. Kameran ställde jag in på lång tid och med fjärrstyrd självutlösare kunde jag springa runt med en blå och en röd lysdiod som gav roliga effekter på bild.

Fredrik kommer ihåg hur stolt han blev över den otroligt positiva kritiken han fick för bilden och efter att kursen var slut blev allt annorlunda. Han började se bilder i allt. Och kameran skulle helst vara med hela tiden!

Många timmar har Fredrik spenderat vid datorn för att hela tiden lära sig mer om fotografering och få inspiration. Bara på Facebook finns ett stort antal forum för fotointresserade.

Att fotografera människor blev något som Fredrik upptäckte att han trivdes extra bra med. Han hade sedan länge en egen blogg och nu kunde han lägga in sina bilder där och kommunicera med andra.

– Den stora förändringen blev när jag hittade en bröllopsfotograf med fina bilder på sin blogg. Henne tog jag kontakt med och frågade om jag fick vara hennes assistent på ett bröllop. Jag fick sedan följa med på flera bröllop men reda första gången fastnade jag för det direkt. Det här ville jag hålla på med!

Det blev en kick för Fredrik att komma ut och se människors glädje. Och att fotografera människor som gärna vill vara med på bild!

I april för ett år sedan startade Fredrik företaget Kallangs Photography.

– Det är så mycket som har hänt bara under det här året. Jag har fått så många roliga erbjudanden från människor jag inte känner. De hittar mig genom min hemsida, Facebook eller Instragram. Men också genom rekommendationer från mina tidigare kunder, förklarar Fredrik.

En stor del av Fredriks verksamhet är bröllopsfotografering. Han erbjuder allt från mindre paket med porträttfotografering samt fotografering under vigseln till det största paketet där han är med under en hel dag, från påklädning och håruppsättning till bröllopsfesten på kvällen. Ibland har han också en assistent med så de är två som fotograferar.

– Förutom att jag tar bilderna kan jag vara ett stöd för brudparet och hjälpa dem med vad de ska tänka på och komma ihåg, inför och under bröllopsdagen.

Som en extra hjälp har Fredrik listor för att komma ihåg själv men också för att förbereda brudparet. De går också igenom listor med önskemål om vad Fredrik ska fotografera, från stora saker till mindre detaljer.

En bröllopsfotografering är så mycket mer än själva fotograferandet under bröllopsdagen. Det kan alltså börja med ett möte mellan Fredrik och brudparet där de diskuterar och kommer överens om upplägget. Innan bröllopsdagen förbereder sig också Fredrik genom att besöka platsen för fotografering och tar även reda på om det finns alternativ inomhus med mera.

Efter bröllopsdagen tar redigeringsarbetet med bilderna samt bröllopsboken vid.

Modellfotografering är också något som Fredrik tycker är roligt att kunna erbjuda.

– Det har jag tänkt kan vara som en present att ge bort till någon som vill prova på upplevelsen att känna sig som en fotomodell för en dag.

Ibland hyr Fredrik in sig i en studio och då blir det oftast barn- eller familjebilder han tar. Och nu senast på en fyrbent familjemedlem.

Fredrik är i dag 38 år och bor med fru och två barn Borlänge. Han arbetar till vardags på kvalitetsavdelningen på SSAB. Inkomsterna från fotograferingen har hittills i första hand gått till ny och bättre fotoutrustning.

– Fotobranschen är tuff och det finns så många som är duktiga. Men om jag får drömma kan jag leva på mitt fotograferande inom fem år, säger Fredrik.