Sportjournalisten står direkt under Gud Faders beskydd

Textstorlek:

Orkar ni läsa en till text om OS? Det är ju som bekant detta på tv nu fast inte på den vanliga burken som det brukar. Pengarna och makten gick före denna gång och knep alltihop mitt framför oss skattebetalare som fått lära oss att reklam i stat-tv är usch och fy men att sponsring och reklam på tröjor och bakgrunder går finfint.

Det jag främst tänker på är sport överhuvudtaget och vilka känslor det väcker. Det är ingen hejd på det förutbestämda som får en att dra på munnen när den hurtfriska reportern frågar den hårt utpumpade skidåkaren: hur känns det? Samma sak är det med frågan: hur ska ni göra för att komma tillbaka? I 9 fall av 10 blir svaret: vi kämpar på! Ja, vad ska den stackarn svara? Vad förväntar sig reportern få höra? Nej, vi tänker lägga av nu! Vi skiter i det här! Sådant nojs vill inte sportskådarna veta av. Vi vill inte att Kalla eller Jönsson eller Tre Kronor, och allt vad det heter, ska ge upp. Vi vill höra just det där: vi kämpar på! Vi kör ända in i kaklet, är annat som man kan gotta sig åt framför teven.

När nu SVT blev snuvad på konfekten fick man tillverka ett OS-surrogat i form av programmet, Alla snackar Sotji. Interiören föreställer ett folkhemsinspirerat sportlovs-Ikea-hem med kvällsfika, myssoffor och gäster. Och trots att man inte har något att visa av rörliga bilder lyckas man på ett imponerande sätt skapa samma drama som om det var på riktigt.

Jag imponeras av hur de av nästan ingenting lyckas hålla glöden vid liv. André Pops med gäster är som hämtade från Dramatens elevskola med rollbesättning och gestaltning på schemat.

 

Sport är större än Gud, en klyscha nog så fragmentarisk som det mesta vi tar oss an. Detta för oss nu över till ämnet, Sportjournalistikens Sankte Per. Vad är nu detta undrar du? Jo jag tänker på kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (S) i Mora. En trevlig man som jag lärde känna när jag var reporter i Mora. En gång fick jag Rhen ur balans när jag klev in med krimmermössan på skallen i självaste kommunhusets plenisal. Han trodde att ryssen hade passerat gränsen och befarade en invasion! Visserligen var jag stationerad på DD på den tiden, men nån ryss var jag inte.

Vad har nu Rhen med sport att göra? Jo, för ett tag sedan gick han ut och sa att det var en fara för demokratin när Mora tidningen tänkte minska på sin sportrapportering! En fara för demokratin! Jag vet inte om man ska skratta eller gråta, men detta är beviset på att sport är större än allt och att kommunalrådet Rhen skulle kunna liknas vid en sportjournalistikens Sankte Per.

För jag tror nämligen så här. Om nu ledningen i Falun hade fått för sig att, låt oss säga flytta en grävande journalist från Mora till Falun, så är jag ganska övertygad om att Rhen och de andra rävarna inte hade sagt ett knyst om den saken. För vad är en grävande journalist mot en sportjournalist som arbetar direkt under Gud Fader!

Jag måste ändå få kasta mig ut i glädjen över skidåkarna när jag vet hur jäkla tufft det är att hasa runt med hjärtat i halsgropen. Stort grattis till svenska längdskidlandslaget för alla medaljer. Det gör inget att ni är stillbilder. Ni rör om våra hjärtan vilket känns skönt. Mot Röros, hästar, krogshow och musik. Ett galenskaparnas OS det också.