Tema: Företag & Framtid

”Politiken måste börja agera för Sveriges lantbruk”

Spannmålsproduktionen ökar på Dalviks Kvarn AB som nu bygger ut mottagningen. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Dalviks Kvarn AB bygger nu ut spannmålsmottagningen för att möta framtiden.
– Ett politiskt engagemang för lantbruket och driftiga byar är konceptet för en levande landsbygd, säger ägaren och vd Håkan Söderlund.

Om två år fyller Dalviks kvarn i Dalvik 90 år. Kanske blir det fest och någon form av en minnesskrift. Kanske blir det lugnt och stilla och en helt vanlig arbetsdag. En sak kan man dock slå fast: Dalviks Kvarn är företaget som politiker i dessa valtider borde besöka. För ska man sätta sig in i hur landsbygden fungerar är företaget en god representant för hur det småskaliga och närproducerade har potential att verka på sina egna premisser.

Man skulle kunna säga att företagets filosofi är att finnas på platser där större aktörer inte håller till. Tack vare detta synsätt har man byggt ett varumärke som andas småskalig närhet för lantbrukare och andra landsbygdskunder.

Håkan Söderlund driver företaget i fjärde generation, 88 års erfarenhet i ryggen, tillsammans med 30 anställda. Håkans pappas styvfar, Jöns Jönsson från Sollerön, grundade företaget 1926 med att bygga kvarnar som låg cirka en mil från varandra.

När det tog bonden minst en dag att med häst och vagn köra spannmål till kvarnen, få den mald och hem igen, fick kvarnarna stor betydelse.

Hoppar vi fram några decennier var det Håkans pappa, Karl Söderlund, som tog över rodret. Med lånade pengar drev han kvarnverksamheten och lade en grund som företaget vilar på än idag. 1950-talet innebar en rationalisering av lantbruket med maskiner, kraftfoder och konstgödning. Skördarna blev större vilket skapade ett överskott. Det är också under denna era som Dalviks Kvarn går från bykvarn till handelsföretag.

Under 1960–70-talen växte Håkans musikintresse. Han spelade elorgel i popbandet Ed Mayers och kom att spela med bland andra Manfred Mann´s Earth Band från London. Nu skulle man kunna tro att pappa Karl inte gillade detta med att sonen Håkan ägnade sig åt ”skränig” musik. Men han lånade faktiskt bandet hela 30 000 kronor till instrumentinköp!

–  Vi fick låna pengarna på ett villkor, att vi spelade musik som han gillade. Efter att han hade gått drog vi igång med pop! säger Håkan och skrattar.

År 1972 inträffade en katastrof. Hela spannmålsanläggningen brann ner till grunden. Men det blev en vändpunkt. Håkan, som kunde tänka sig att fortsätta med musiken, fick sig en tankeställare när pappa ringde och ville ha med honom i en nystart av företaget. Det var för över 40 år sedan.

I dag omsätter Dalviks Kvarn 400 miljoner kronor. Man har eget bränslemärke, Dalvik Oil, sköter över 30 bymackar, egna lanthandelsbutiker i Borlänge, Djurås, Falun och Löa i Kopparberg samt en spannmålshandel som ökar, bland annat tack vare Gästrikland som saknar en egen spannmålsmottagning.

– Bränslet är nu halva vår verksamhet. Vi har egna mackar och sköter om mackar som ägs av olika byar. Byfolket måste ha ett engagemang för att vi ska gå in och det finns en hel del bidrag och information som byarna kan söka.

Det märks att Dalviks Kvarn står med bägge fötterna på jorden. Med ett decentraliserat perspektiv på företagande och jobb vill man helst hålla en låg profil. Håkan, som har planer på att skriva ett brev till centerledaren Annie Lööf, vill se en politik som tar lantbruket på allvar.

– Vi jobbar utifrån att vara nära våra kunder och försöker lösa deras vardag. Politiken måste nu förstå att utan en sund konkurrens för det svenska och dalska lantbruket blir det svårt. Det är hög tid att börja agera, säger Håkan.