»När jag blir förbannad får jag bara mer energi!«

Camilla och Anders Sparring med några av gutefåren.
Textstorlek:

Camilla Sparring kommer från den lilla byn Trollsjöheden och det var från pappan hon fick sitt civilkurage. Camilla blev känd över hela Sverige när hon startade Matupproret för bättre mat i skolor och äldrevård. Nu satsar hon på politiken och viktiga frågor för henne är bland annat maten och landsbygden.

Anna Camilla Eleonore Sparring
Ålder: 42
Familj: maken Anders, 41, samt sönerna Samuel, 12, och Emil, 9.
Jobbar som: vikarierande kock, bonde och fritidspolitiker. Har arbetat som väktare och vårdbiträde.
Intressen: mat (såklart!) och arkeologi (läser gärna böcker och ser på tv-program om ämnet)
Okänd talang: kan tapetsera och snickra
Favoriträtt: bruna bönor med fläsk, dillkött, pepparrotskött

När många andra skulle knyta näven i fickan väljer Camilla Sparring i Svärdsjö att agera. 2008 startade hon Matupproret som skulle göra henne känd över hela Sverige. Hon arbetade då som vårdbiträde inom hemtjänsten och såg vilken dålig kvalitet maten till de äldre hade sedan Falu kommun börjat med koka-kyl.

– De luktade illa och smakade illa. Och det var långa listor med tillsatser på förpackningarna. Jag såg att maten inte blev uppäten utan sparades till nästa dag av de äldre. Det går inte att göra så med koka-kyl utan allt som inte äts upp direkt måste kastas. Resultatet blev undernäring och diarréer hos de äldre, berättar Camilla.

Det här kunde inte Camilla se utan att agera. Hon började ta reda på mer och samla namnunderskrifter för att protestera mot vad hon tyckte var urusel mat. Så småningom kom protesten att utökas och gälla även när kommunen skulle börja med koka-kyl i förskolan och skolan i Svärdsjö. Det beslutet stoppades i och med Matupproret.

– Från början var det bara en lokal protest och jag kunde aldrig tro att det skulle bli så stort. Mellan 2009 och 2012 kunde det vara stressigt med alla debatter jag blev inbjuden till och föreläsningar jag höll, bland annat i riksdagen. Det ringer fortfarande människor och gråter och vill att jag ska komma och hjälpa dem, och då åker jag, säger Camilla.

Camilla backar inte och det var nog en och annan som höjde på ögonbrynen när en ung kvinna, lite drygt 150 cm lång, vågade slå näven i bordet för barn och äldre.

– Jag tycker det är roligt med diskussioner. När jag blir förbannad får jag bara mer energi, säger Camilla och skrattar.

Camilla har hunnit knyta många kontakter med människor som har stor kompetens och har också lärt sig vilka vägar man måste gå för att ha en chans att påverka.

Allt som hände fram till 2010 har Camilla berättat mer utförligt om i sin bok Matupproret – vägen till god och näringsrik mat på skolor, sjukhus och äldrevård. Där finns också många enkla recept på bra mat samt tips på vilken mat är bäst att äta under olika årstider. Boken har bland annat använts som kurslitteratur.

Camilla har arbetat för att få till en lag, Lex Sparring, som säger att barn, gamla och sjuka ska ha rätt till näringsrik mat. Hon tycker det är helt oacceptabelt att de tre grupperna inte omfattas av konsumentköplagen. Det finns ingenstans de kan vända sig och de har ingen möjlighet att påverka, menar hon. Nu finns en lag som säger att maten till skolbarnen måste vara näringsrik men den efterlevs inte som den borde, tycker Camilla. För de äldre och sjuka finns inte ens en sådan lag.

Camilla gjorde tillsammans med kändisen Bert Karlsson en undersökning i tv-programmet Matakuten. Experter kunde visa att när koka-kylmaten var klar att ätas av de äldre – som har ett extra stort behov av näringstät mat – hade den sämre näringsvärde än kattmat. Det gjorde många tv-tittare upprörda.

– I England var de först med koka-kyl, men de fick gå tillbaka till det gamla när de såg vilka problem med hälsan det blev för dem som åt maten, säger Camilla.

– Matindustrin tjänar otroligt stora pengar på dessa matlådor och kostcheferna i kommunerna och landstingen tror att de är tvungna att köpa viss mat på grund av Lagen om offentlig upphandling, LOU, men det stämmer inte. Det är egentligen en kunskapsfråga om hur man upphandlar.

I dag arbetar Camilla inte lika aktivt med Matupproret, det är många andra som tagit över. Men snart har vi fått in 100 000 namnunderskrifter och då…! lovar hon.

Camilla vill uppmana fler att engagera sig.

– Det är egentligen enkelt för alla att protestera och på det viset trycka på våra makthavare. Det är demokrati!

Mat ska vara lagad så nära den som ska äta den som möjligt och den ska vara lagad av riktiga råvaror, det har alltid varit självklart för Camilla.

Hon kommer från Ulfshyttan, närmare bestämt från den lilla byn Trollsjöheden. Hennes farfar hade arbetat som skeppskock och lagade mat från grunden. Han köpte hela djur som han styckade själv och gjorde mat av. Camilla var med i köket och rörde i grytorna.

– Det är av honom jag lärt mig att laga mat, och av pappa som också var duktig.

Från pappan har hon även fått sitt civilkurage och att man ska se till att andra blir behandlade som man själv vill bli behandlad.

Som liten var Camilla blyg, men det hindrade inte att hon som vuxen arbetade som civil väktare under ett antal år. Det blonda lockiga håret på den lilla tjejen lurade nog många att tro att hon var ”ofarlig” så hon grep många tjuvar under den perioden.

Camilla lever som hon lär. Hon är gift med en bonde och de har en liten ekologisk lammproduktion samt höns som deras två söner gillar att sköta om.

När Camilla inte vikarierar som kock i Falu kommuns förskole- och skolkök hjälper hon och svägerskan till i familjeföretaget som maken Anders driver tillsammans med sin bror Stefan. De gör bland annat måttbeställda lister med allmogeutseende och materialet till det hämtar de från den egna skogen, liksom veden de säljer.

Camilla har arbetat med politiska frågor till största delen utanför den politiska sfären. Nu blir det istället inom politiken, som hon ser det.

Hon har fått frågan även tidigare om att arbeta politiskt men det har inte funnits den tiden. Nu är hon redo och för vilket parti det skulle bli var självklart.

– Centerpartiet såklart. Jag är ju bonde och bor på landsbygden!

Redan nu sitter Camilla i Trafik- och fritidsnämnden i Falu kommun och kommer också att stå med på Centerns listor till kommun, landsting- och riksdagsval.

– Jag kommer inte att stå så högt upp på landstingslistan utan det är kommunfullmäktige jag riktar in mig på till att börja med. Sen får vi se…

De frågor som Camilla kommer att driva i första hand är: maten för äldre, barn och sjuka samt landsbygdsfrågor. Hennes man arbetar inom räddningstjänsten och där har hon sett att det finns ett stort behov. Även där har Camilla tagit initiativet till kampanjen: ”Rör inte våra deltidsbrandmän!”

– Det är svårt att rekrytera brandmän särskilt på landsbygden och därför kan vi börja med att höja lönen så yrket blir attraktivt. Vi måste ju ha ett grundskydd och se till att prioritera det.

Som bonde tycker hon att landsbygdsfrågor och mat hänger ihop.

– Det är från landsbygden maten kommer. Vi ska se till att ha våra svenska bönder kvar. Grunden till varje lands ekonomi är den inhemska livsmedelsproduktionen!

Camilla är orolig att det snart inte finns någon som kan laga mat från grunden.

– För att skapa ett intresse för mat och jordbruk bör vi börja med barnen i skolan. Lärlingsutbildningar kan vara en av lösningarna på problemet med bristen på kockar med mera.

Camilla är mån om miljön men hon tror inte på hur mycket straffbeskattning som helst.

– På landsbygden är vi beroende av bilar och maskiner till att producera mat och måste ha både bensin och diesel.

Infrastrukturen är ytterligare ett exempel på en fråga som är mycket viktig för Camilla.

Tappet för Centern tror Camilla kan vändas till något positivt.

– Med det nya idéprogrammet är vi tillbaka på landsbygden igen. När vi får komma ut och berätta om det kommer det att bli jättebra.

– Jag är bonde och det är jag stolt över! avslutar Camilla.