Kostsamt stöd till S-valarbetet

Textstorlek:

De satt och myste så gott. LO:s Karl-Petter Thorwalds­son tog en bild på sig själv och Stefan Löfven med mobilen och lade ut den på de sociala medierna. På sin valkonferens hade LO just förkunnat, eller skulle till att förkunna, att det socialdemokratiska partiet kunde räkna med 70 miljoner fackföreningskronor i kampanjpengar till årets val.

Prick en vecka senare kom rekvisitionen på de gentjänster som LO förväntade sig. Som budbärare fick i det här fallet de båda LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö agera. Och det var på DN Debatt i fredags som notan offentliggjordes.

Pettersson och Hållö presenterade där en rapport med ett innehåll som närmast kan beskrivas som en bombmatta av skattehöjningar. Eller, om ni så vill, en storskalig återställare.

För det första ville de återinföra arvsskatten. (Trots att den gick med förlust för staten medan den ännu fanns.)
För det andra ville de se över undantagen i kapitalbeskattningen. (Också en åtgärd med tveksam vinstmarginal.)

För det tredje ville de göra det mer ogynnsamt att äga, och därmed belåna, sin bostad. ”Ta bort avdragen”, föreslog de helt frankt. (Som vapen mot en bostadsbubbla väl närmast som hink bensin på en brasa.)
För det fjärde ville de ha en översyn av fastighetsskatten, så att den blir lite högre. (Ytterligare en skvätt bensin.)

För det femte ville de helt ta bort jobbskatteavdraget och ersätta det med ett grundavdrag. (Det ska tydligen bli olönsammare att arbeta.)

För det sjätte ville de ”harmonisera bolagsskatten med EU”. Det innebär förstås en höjning, eftersom Sverige sedan 2012 har en lägre bolagsskatt än EU-snittet. (Det ska således också bli olönsammare att driva företag med vinst.)

För det sjunde ville de använda skattevapnet i miljökampen. Särskilt nämnde de en höjd skatt på handelsgödsel. (Det ska bli ännu olönsammare att vara bonde.)

Lägg så till en massa andra käcka åtgärder som Socialdemokraterna redan utlovat alldeles på egen hand, till exempel att höja restaurangmomsen och slopa den sänkta arbetsgivar­avgiften för ungdomar. Lägg också till vad andra partier på Löfvens sida om blockgränsen skulle vilja ha för att ingå i eller stödja en regering med honom som statsminister. Miljöpartiets 70 öre litern på bensinen exempelvis. Plus allt vad Vänstern önskar sig.
Så kära skattebetalare, det blir till att ta några riktigt djupa grabbatag i plånböckerna i fall LO-ekonomerna får som de vill med både valresultatet och kraven.

Det är bara för envar väljare att gå hem och räkna. Och se om det är värt priset att byta regering.