Kommunalråd studerar hembygd i New York

Här i 18-miljonersstaden New York ska Ulrika Liljeberg och andra svenska kommunaktörer lära sig mer om hembygden. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Bortkastade skattekronor eller väl investerade pengar? Dalabygdens krönikör, Ronny Svensson, kritiserar Leksands kommun för New York-resan.
– Det handlar inte om landsbygdsutveckling utan om att hitta samarbetsformer för Leksand, säger Ulrika Liljeberg (C), kommunalråd i Leksand.

I New York, New York, som var ledsången i filmen med samma namn från 1977 framförd av Liza Minnelli, får vi som bekant följa en artist vars dröm är: om jag kan slå i New York, då kan jag slå var som helst.

Om det är det Liljeberg och de andra kommunalråden nu tänker göra när de för svenska skattepengar tänker lära sig mer om hembygden i 18-miljonersstaden New York, låter jag vara osagt.

En som reagerat på denna resa är Dalabygdens krönikör, Ronny Svensson i Leksand. I Dala-Demokraten 29 januari menar Svensson i en artikel att det är märkligt att kommunledningen i Leksand ska lära sig utveckla sin hembygd på en studieresa till New York. Faktum är att man planerar att bygga om Leksands Noret och eventuellt flytta Ica-butiken till landsvägen, något som många menar blir Norets död.

Metoden som Liljeberg och andra tänker studera går under namnet BID – Business Improvement District där olika aktörer bildar ett gemensamt utvecklingsbolag för att samfinansiera olika insatser inom ett begränsat geografiskt område.

Detta stöds av EU och länsstyrelsen – alltså våra skattekronor som kanske hade kunnat användas till något bättre?

Svensson lyfter fram många bra BID-satsningar och andra landsbygdsprojekt på svensk mark, bland annat i Floda utanför Göteborg som han besökte förra året. Hans slutsats är att man inte behöver flyga över halva jordklotet för att söka bra lokala utvecklingsinsatser både för tätorten och för landsbygden. Sedan är det ju inte speciellt miljövänligt!

Svensson är också kritisk till att kommunalrådet inte en enda gång under alla hennes förtroendemannaår tagit kontakt med Leksands Norets byalag, köpmän eller fastighetsägare i den viktiga frågan om Norets utveckling och framtid.

Dalabygden ringer upp Ulrika Liljeberg för en kommentar. Hon säger att hon inte har tid att prata på grund av resan. Hon sänder istället ett kort mejl där det står:

– Kan dock redan nu säga att det inte är för att studera landsbygden som vi ska åka till NY. Det är ett påstående som Ronny Svensson gjort och som han får stå för. Vi ska studera samverkan genom BID och det finns det info om på nätet.

Frågan som uppstår här är följande: Om man nu ska hitta samarbetsformer för Leksand bör man väl göra det på plats hemma i Leksand nära befolkningen? Dalabygden har sökt Jakob Ebner på näringslivsenheten på länsstyrelsen för en kommentar men har inte lyckats nå honom.

Vad tycker du: Är det rätt att för skattepengar studera hembygden i New York? Hör av dig till Dalabygden mats.lindstrom@sveagruppen.se eller ring 0243-21 30 81.