Därför ska Sverige delta vid OS i Sotji

Sverige bör delta vid OS i Sotji, skriver riksdagsledamoten Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet. Foto: Bo Pettersson
Textstorlek:

I dag inleds vinter-OS i Sotji. Krav på svensk bojkott av spelen har redan framförts. Det är en logisk slutsats, men förhastad.

Vi är många som oroas över utvecklingen i Ryssland. Homofobisk lagstiftning, fängslade aktivister och en haltande demokrati borde få alla frihetsvänner och demokrater att protestera. Samtidigt får vi inte glömma att ansvaret för nödvändiga politiska markeringar vilar tyngst på oss politiker.

Sverige har en viktig roll när det kommer till att värna alla människors lika rätt och värde. Därför är det bra att ingen av vårt lands allra främsta företrädare deltar vid OS-invigningen. Ut-rikespolitiken måste vara tydlig – var Sverige står ska ingen behöva tvivla på. Men våra idrottare är varken folkvalda eller skyldiga att extraknäcka som utrikespolitiska sändebud. Däremot står det dem fritt att framföra sin åsikt. Yttrande-friheten, liksom friheten att inte yttra sig, är grund-läggande värden i ett öppet och demokratiskt land som Sverige. Kraften i enskilda människors frivilliga ställningstaganden blev dessutom tydlig genom tio målade naglar i samband med friidrotts-VM i Moskva.

Min uppfattning är att det är rätt av Sverige att delta i de olympiska spelen i Sotji. Och det finns fler skäl till detta än bara det faktum att våra idrottare inte står på utrikesdepartementets lönelista:

För det första råder det ingen allmän svensk bojkott av Ryssland. Det är ett land vi bedriver handel med, som Sverige har diplomatiska kontakter med, och det finns en lång rad markeringar som är betydligt mer relevanta än att tvinga längdskidåkare och curling-lag att stanna hemma.

Sverige har, för det andra, deltagit vid flera olympiska spel i länder vars inställning till grundläggande fri- och rättigheter förtjänar lika mycket kritik som Rysslands. Sommar-OS i Kina är ett exempel på detta, och som dessutom ligger nära i tiden.

Och för det tredje: Att vara på plats i Sotji erbjuder möjligheter att ta del i ett aktivt påverkans-arbete. Det finns exempel på hur stora idrottsevenemang och den globala uppmärksamhet de för med sig har gett oppositionella krafter utrymme att verka och göra sig hörda. Samtidigt innebär ett OS en chans för såväl svenska politiker som för de idrotts-ledare och aktiva som så önskar att ta ställning för demokratiska värderingar.

Den globala bojkott som apartheid-regimens Sydafrika en gång i tiden utsattes för är förvisso ett gott exempel på hur idrotten gjort nytta som politiskt verktyg. Men då var det en global bojkott, inte en ensidig svensk markering. När världen är i Sotji och gör sitt bästa för att uppfylla tanken om de olympiska spelen som ett evenemang höjt över politiska konflikter bör också Sverige ha en OS-trupp där.

Det är nödvändigt att göra sin stämma hörd varje gång en nation aktivt börjar tumma på mänskliga rättigheter. Men vi ska göra det genom att tala, inte skrika. Utmaningen är att tala så tydligt att budskapet når fram.

Kerstin Lundgren (C)

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson