Redigerarens egen dag

Textstorlek:

I fredags firades Redigerarens dag runt om i landet. Denna dag startades av en mindre grupp redigerare på Norrköpings Tidningar år 2012. De ville helt enkelt göra något roligt så här i början av året och tänkte att det finns ju Våffeldagen och en massa andra dagar så varför inte också Redigerarens dag?

För oss som arbetar med tidningar och webb är det inget konstigt med yrkesgruppen redigerare. Men frågan är – vet ni läsare och prenumeranter det? Visst är det så att tidningar görs av journalister, men de har en mängd olika inriktningar. Fotografen är en, reportern en annan och så har vi redigeraren.

En redigerares arbete går bland annat ut på att forma tidningens innehåll, kontrollera texter, sätta rubriker och placera artiklar i tidningen samt välja ut bilder som passar. Här på Sveagruppens tidningar arbetar också redigeraren tillsammans med redaktionschefen med att planera och lägga upp varje veckas tidning. I slutet av tidningens produktion ser redigeraren till att tidningen skickas och godkänns i tid till tryckeriet. Det får inte bli några förseningar. Tidningen ska ju hinna tryckas och skickas ut till prenumeranterna.

Det var säkert många redigerare runt om i landet som gratulerade, drack kaffe och åt tårta på jobbet. Vi gjorde det här på Sveagruppen i fredags på eftermiddagsfikat.