GPS-tanten och jag har det bra

Textstorlek:

Jag har – om jag får säga det själv – ett ganska bra lokalsinne. Och jag kan bara hoppas att det fortsätter så i typ 40 år. Sedan den smarta mobilen kom in i mitt liv har tillvaron förändrats avsevärt. Inte minst på vägarna. Jag har börjat använd mobilens GPS mer och mer i bilen och har lärt känna GPS-tanten.

Mobilens GPS hjälper mig fram till målet. Att det sker genom allehanda omvägar bryr varken jag eller GPS-tanten oss om. Hon har nämligen ett förvånansvärt stort tålamod med mig även när jag vägrar lita på hennes instruktioner. Då säger hon vänligt, utan att brusa upp, ”gör en u-sväng och fortsätt rakt fram…”. Ibland upprepar hon denna fras till dess att jag har fattat vinken.

Häromdagen hände detta igen och jag vet inte vad jag blev mest förvånad över, att jag hamnade på Plantagen när jag bara skulle till macken eller att GPS-tanten lyckades lugna mig med sitt behagliga tonfall. Jag bara visste att hon skulle leda mig hem, förr eller senare.

Nu låter det kanske som om jag skulle vilja byta ut varenda mänsklig kontakt med en robot, men så är inte fallet. I bilen däremot, där frustration och upprörda känslor kan leda till hastiga manövreringar och olyckliga slut, där kan robotrösten fungera utmärkt. Vi har det bra tillsammans i bilen min GPS-tant och jag. Hon får gärna hålla mig sällskap 40 år till.