De små islandshästarna passar både barn och vuxna

Yrsa Berglund med corallen och ridhuset i bakgrundenYrsa Berglund med islandshästarna Eilifur och Vaengur, 14 år respektive 15 år. De isländska namnen berättar ofta något om individen, förklarar Yrsa. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

På gården Ingevallsbo i Avesta är det islandshästar som gäller i ridskoleverksamheten. Hästarna är snälla, robusta och är duktiga på att tölta, som är en av rasens speciella gångarter. Islandshästar har blivit mycket populära i Sverige och är i dag den tredje största rasen, räknat i antal hästar.

Yrsa Berglund och hennes man Mikael Hellman på gården Ingevallsbo, Avesta, drev från början en verksamhet med mjölkkor. När lönsamheten blev för dålig valde de att sälja korna och började leta efter ett alternativ.

– Jag provred några islandshästar och vi tyckte det skulle kunna vara en bra idé att ha hästar här på gården, berättar Yrsa.

Och på den vägen är det. Nu har de drivit sin egen ridskola med lektioner och turridningar i 20 år.

De har ett stort ridhus på 20 gånger 60 meter samt en corall där hästarna tränas med så kallad markträning. Det innebär att hästarna dresseras utan att någon sitter på ryggen. Cirka 20 islandshästar deltar i verksamheten och ibland även någon av de privathästar som är inhyrda på gården.

Ridskolans hästar är samtliga köpta i Sverige.

– De hästar som importeras från Island kan få problem med vårt svenska klimat. Värme och knott kan ge eksem under sommaren. Men vi har inte haft några problem. Våra hästar går ute året runt men har tillgång till ligghallar med torrt underlag som det ska vara och de har hållit sig friska. Det finns också stall på gården som används vid särskilda tillfällen.

Verksamheten på Ingevallsbo är inte tävlingsinriktad utan riktar sig i första hand till de som vill rida för att det är roligt och för att få motion.

– Våra hästar kanske inte har de flashigaste stegen men de är duktiga att tölta. Det är den bekvämaste gångarten att rida i för att det inte är så skumpigt. Och hästarna är snälla, robusta och har ett lugnt temperament. Islandshästen har blivit så populär och är nu den tredje största rasen i Sverige räknat i antal hästar, berättar Yrsa.

– Många, speciellt nybörjare tycker det är bra att de inte är så stora. Ändå är de starka och kan bära en fullvuxen människa på ryggen.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera