Swedenborg borde hänga på Arlanda vid Christer Fuglesang

Textstorlek:

Om man nu så här inför den kommande julhelgen, med glitter och dopp i alla tänkbara grytor, skulle kosta på sig att önska något, så tänker jag inte ge mig i kast med några köksmaskiner, råsaftcentrifuger eller surfplattor heller för den delen. Elgigantens ”Det är dumt att betala för mycket” borde istället vara: ”Det är dumt att producera för mycket”. För desto mer kommers och jäkt efter lycksalighetens produkter, desto mer skräp och krossade drömmar får vi sedan ta hand om.

Det jag behöver köper jag själv och att köpa nåt för att jag måste ligger inte i min kompass. Nej, det jag önskar mig är något så storvulet som en ny värld. Det är egentligen inget fel på den vi har, men det finns inslag i den som bör rättas till för att vi ska komma tillbaka på rätt väg igen. Media har i det närmaste pippi på att rapportera från naturkatastrofer och farsoter som tydligen hotar vår värld. Varje vecka rings det i diverse domedagsklockor för att vi ska köpa den eller den tidningen eller surfa in nånstans i trovärdighetens ingenmansland. Det är som om kollegorna har slutat ställa frågor och ta reda på hur det hänger ihop.

Bortsett från att jorden och universum är rätt skakiga platser att vara på, kan dock olika forskare konstatera att jorden blivit en bättre plats att leva på. Många människor som tidigare levde i fattigdom och elände har fått det bättre. Skogen och naturen har i mångt och mycket blivit grönare.

Problemet är att media tar sällan upp detta. Det finns ingen dramatik i att rapportera om att det var varmare under den lilla istidens dagar (1300–1900-talen). Det är mycket sexigare att låta en reporter stå så nära en tornado som möjligt för det säljer bättre. Media dramatiserar och regisserar det som ger mest klirr i kassan helt enkelt och här måste det till en kursändring om inte trovärdigheten totalt tänker haverera. Att en familj i Bombay har fått kylskåp och teve är inget att berätta fast det slår högre än att det haglar över en fotbollsmatch i Istanbul.

En som skapade ett smått hysteriskt tillstånd var dalkarlen Emanuel Swedenborg (1688–1772). Det har nu gått 325 år sedan denne specielle och intresseante person föddes. Pappa var biskopen Jesper Swedberg och Emanuel arbetade en tid åt Polhem vid Falu gruva. Swedenborg var en vetgirig människa som ägnade sig åt geologi, mekanik och medicin. Skissade bland annat på ett flygplan.

Linné fixade in honom i olika lärda akademier, men det var inte det som skulle göra Swedenborg berömd. Han kom att via drömmar, idéer och hallucinationer utveckla en ganska egenartad världsåskådning. Faktum är att han på sätt och vis uppfann en ny religion, en ny kyrka, som fick ett världsrykte.

Vad var nu detta för en hedning och antikrist tänker du? Hur kunde han få hålla på så där? Jo det fick han fast i hemlighet och senare i London där han blev så berömd att han räknas till en av våra främsta svenskar. Jag föreslår att Swedenborg placeras mellan Greta Garbo och Christer Fuglesang på Arlanda. Så känd var denne dalkarl, fast det är det få som vet. Precis som Jesus utmanade etablissemanget och försökte införa något nytt, vilket först efter hans död och uppståndelse blev till, kan man säga att Swedenborg gjorde samma sak. De som kom att påverkas allra mest var konstnärer och författare som Blake, Coleridge, Balzac, Baudelaire, Strindberg och C J L Almqvist. De fick i Swedenborgs korrespondenslära bekräftelse på att deras verk och fantasi stod andarna och planeterna nära.