Jultallriken knaprar nu in på julbordet

Textstorlek:

Sex av tio chefer bjuder på julbord i år. Men frågan är om inte julbordet har sett sina bästa dagar. Gåfood i Säter är specialister på matlådor och jultallrikar.
– Jultallriken har på sju år ökat kraftigt. Nästa år lanserar vi en ny produkt men ligger lågt än så länge, säger Stefan Holmberg.

Hur har du det med det gamla julbordet? Du kanske inte har ätit något ännu, eller så är du inne på ditt fjärde-femte julbord?

Nästan alla svenskar har ett förhållande till julbordet och skulle inte kunna vara utan det, fast de allra flesta säger efter ett tungt julbord att de ätit på tok för mycket och vill aldrig se dopp i grytan igen.

Men sedan mitten av 2000-talet har det börjat hända saker. Några som har koll på jultallriksmarknaden är Magnus Bertilsson och Stefan Holmberg som äger och driver matlådföretaget Gåfood i Säter sedan 2006.

Stefan är utbildad kock och köksmästare och har drivit ett flertal restauranger och cateringsföretag. Magnus blev kock 1997 har jobbat på olika restauranger. När deras vägar korsades ville de samarbeta. De tog över Laggens i Ludvika och investerade två miljoner. Idag har de elva anställda och omsätter cirka åtta miljoner på det gamla sjukhusområdet i Säter. Målet är att inom fem år öka omsättningen till det dubbla och kanske anställa mer personal.

Förutom matlådor, smörgåsar, sallader och mackor är den stora grejen just nu jultallrikar. Cirka 1 100 räknar de leverera i år till butiker i Dalarna och Gävle, samt till företag och privatpersoner i närområdet.

– Vi lagar lokal mat efter egna recept och samarbetar bland annat med Dala-Ägg, Gustafskorv, Solvarborökt nötkött och Annas Hembageri. Vi gör egen leverpastej, lägger in sill, sås, rödbetsallad och rullar egna köttbullar, sammanlagt 400 gram mat på tallriken. År 2006 gjorde vi 170 jultallrikar så det ökar stadigt.

Jultallrikens popularitet speglar dagens samhälle. Dels vill folk inte ha så mycket mat längre, dels är det ganska många ensamstående som inte behöver köpa drivor med mat. Vårt traditionella julbordet hänger nog med ett tag till. Men tack vare större medvetenhet kring mat och ändrade familjesituationer ser det faktiskt ut som om julbordet har fått konkurrens.