Bybor upprörda av Gesundabergets stängning

Textstorlek:

1958 tog ett antal sockenbor initiativet till en slalombacke på Gesundaberget. Frivilligkrafter röjde backen och linbanan byggdes. Något år senare skapades Gesundabergets Linbane AB. Förra vintern sköttes anläggningen av Mora Parken. I år har ingen överenskommelse träffats och hela anläggningen är släckt trots att Mora Kommun i sina turistfoldrar gör reklam för den.

Idag ägs hela anläggningen av finansmannen John Ulrich som sedan länge försökt ta över Moraparken men inte kunnat ordna med köpesumman. Många ortsbor är både besvikna och förbannade. En hel del företagare och bystugor i närområdet är direkt ekonomiskt drabbade. En ortsbo som har formulerat sin besvikelse i insändare och är mycket kritisk till hela hanteringen är Kenneth Broquist som i april i år flyttade till Gesunda med sin fru i samband med att de då gick i pension.
– Vi bodde i Orsa på 1980-talet och älskar Siljansbygden. Då vi blev pensionärer var det självklart att återvända hit. En av anledningarna till att vi köpte gården i Gesunda var just närheten till Gesundaberget. Både vi, barnen och barnbarnen tycker mycket om vintersport. Att kommunens tjänstemän verkar ha bidragit till att hela anläggningen nu ligger öde är för mig fullständigt obegripligt. En driftsklausul borde ha upprättats vid övertagandet även om det nu inte var kommunen som sålde anläggningen borde Mora kommun ha verkat för att bevara denna välkända attraktion i bygden.
Som det nu är drabbas alla säsongsarbetande ungdomar. De som haft skiduthyrningsaffären har fått lägga ner. Tomteland, Vandrarhemmet i Gesunda, bystugor och privata uthyrare står med tomma bäddar och Konsum på Sollerön mister välbehövliga intäkter. Slalom- och snowboardåkande ungdomar från trakten får nu uppsöka mer avlägsna backar och sitta trötta bakom ratten längs ishala vägar från exempelvis Kläppens skidanläggning.
Kenneth är mycket besviken och förvånad över hur Mora kommuns Näringslivskontor har agerat. En konsekvensutredning har definitivt inte gjorts. Kan det vara för att anläggningen inte ligger i Mora? Vad skulle hända om Moraparken skulle stänga en vintersäsong?
Kenneth är kassör i Gesunda motionsklubb. Han arbetade innan pensionen som Ekobrottsutredare vid Polisen i Borås och Göteborg. I botten är han civilekonom.
– Jag har tyvärr sett alltför mycket av så kallade finansmäns framfart i mitt tidigare arbete, men även sett framsynta kommunala politiker och tjänstemän som inte låtit lura sig så lätt. De kommunala företrädarnas agerande i det här ärendet verkar ha en del brister och den uppkomna situationen drabbar hela bygden och tar musten ur många ideella krafter vars föreningar är helt beroende av de intäkter vi kan få under vintersäsongen.
Kenneth berättar avslutningsvis att utsocknes besökare startat en grupp på Facebook som heter Vi som saknar Gesunda. Där uppmanas man att betala avgiften till Motionsklubben så att i alla fall skidspåren kan hållas öppna i vinter av ideella krafter. Bybor har även tagit initiativ till ett möte med företrädare för Moraparken.
Hans Lundin