”Jag är så tacksam att få vara frisk och skadefri”

Textstorlek:

Nu är årets skidsäsong igång för 20-åriga Julia Svan från Vansbro. Dalabygden fick en pratstund med henne mellan träningspassen på träningslägret i Kiruna där hon var nyligen.

För Julia Svan är det första säsongen som hon tävlar som senior. Hon ingår i Team 2015 som är laget under landslaget. Målet för dem är VM i Falun 2015.

– Det blev en hel del valfri träning i Kiruna, berättar hon. Efter sommaren behöver man få tillbaka tekniken igen så det blir många och långa pass på skidor.

Men de har också gjort en träningstävling.

– Första tävlingen på säsongen brukar ge extra mycket blodsmak så det är bra att ha den gjord. Då får man testa hur hårt man kan gå ut och hur man ska värma upp med mera. Det är mycket som ska falla på plats, berättar Julia.

Slutsatsen Julia kunde dra för egen del efter tävlingen var att hon skulle kunna åka fortare.

– Jag såg att jag skulle orka med att hålla en högre fart. Det märktes att tidigare träning har haft effekt, säger hon.

Det var stor skillnad mot när hon för två år sedan var sjuk i twar. Då kunde musklerna kännas alldeles stumma men så var det inte nu.

– Känslan var helt annan nu. Jag är så tacksam att få vara frisk och skadefri, säger Julia.

Julia har nyligen gått ut skidgymnasiet i Torsby och flyttat till Falun. Hon har läst ekonomi och tänkte fortsätta studera ekonomi eller juridik. Nu skjuter hon istället upp det och går idrottsskolan Dala Sports Academy, där det blir skidåkning på heltid.

Det blir mycket tid på träningsläger för Julia. Team 2015 är en grupp som tillbringar mycket tid tillsammans och därför betyder det så mycket att de trivs med varandra, förklarar hon.

– Det måste fungera att vi både är kompisar och på tävlingarna konkurrenter. Men det är som att trycka på en av- och påknapp.

Dagarna varvas med träning, mat och sovpaus mitt på dagen.

– Havregrynsgröt till frukost är nog standard för de flesta. Annars äter vi helt vanlig husmanskost och alltid mellanmål, så vi äter nog lite oftare än andra, säger Julia.

På kvällarna brukar de umgås och se på film, spela pingis eller göra andra lugna aktiviteter.

En gång var det inte så självklart att Julia skulle satsa på skidåkning.

– Jag gillade att spela fotboll jättemycket och det var sååå nära att det blev fotbollsgymnasium, berättar Julia.

Hennes stora förebilder nu är Anna Haag, Charlotte Kalla och Marit Bjørgen. Sommaren 2008 deltog Julia på ett skidläger som leddes av Anna Haag.

– Jag minns hur hon berättade om sin ”resa” och det var efter det lägret som jag började träna mer skidor och trappa ned på fotbollen.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera