Ingen dum Norgehistoria

Textstorlek:

Har nyligen uppmärksammat att fetma breder ut sig som ett varmt täcke över Sverige.  Dalarna ligger tydligen högt på listan för överviktiga. Till detta välfärdssyndrom kan en mängd sjukdomar och problem relateras. Tittar man på vårt grannland i väst (Norge) har man där ett dyrare pris på onyttig mat och dryckesvaror, ett så kallat socker och fettskatt.

Kanske det vore en lösning även i Sverige! Min tanke är sedan att överskottet av skatten skall vara öronmärkta pengar som små lokala livsmedelsproducenter ska få ta del av. Jag tror att vi har mycket att vinna på detta. De kan kanske göra priset på de lokalproducerade varorna lite lägre. Vi mår förmodligen bättre och belastningen på landstinget relaterat till fetma, övervikt och tandvård torde minska. Kanske ska vi smygtitta lite mer på våra grannar i väst där det finns mycket nyttigt att titta på.

Torbjörn Ulriksen

Centerpartiet Mora