I Norge har man extra skatt på hälsofarlig mat

Textstorlek:

I Norge har man förstått. Där kostar onyttig mat mer. Torbjörn Ulriksen reagerade på
Dalabygdens artikel förra veckan om maten som hotar jorden och vill nu se höjda avgifter på hälsoskadlig mat även i Sverige.

En gång i tiden dog vi av svält. Nu är det tvärtom. Maten har ur ett perspektiv blivit ett hot mot vår hälsa och ett hot mot jorden. Enorma resurser går åt för att tillverka mat som slängs samtidigt som svältkatastrofer fortsätter att skörda liv.

I förra veckans Dalabygden skrev vi om Food Forum – en världskonferens om den globala matsituationen som arrangeras för första gången i Stockholm nästa år. Syftet är att få världen att enas om mer hälsosam och klimatsmart mat på tallrikarna för att minska jordens slitage. Mötet tänker också ta upp konsumentens svårighet att välja bra och nyttig mat. Ansvaret ligger främst på politiker och livsmedelsbranschen, dels att ta bort mat som skadar vår hälsa, dels guida konsumenten till bra val – en kombination av statligt och privat handlande.

Dalabygden tycker att konferensen borde hållas på landsbygden istället för i en storstad. Fokus på närproducerad mat och nya jobb i samma bransch får större mening och innehåll bland betande kor. Torbjörn Ulriksen reagerade på artikeln om matmissbruket och fattade pennan. ”Ingen dum Norgehistoria” sätter fingret på den förebyggande sektorn – bra och nyttig mat tjänar hela samhällsekonomin och jorden blir en renare plats att leva på. Läs Torbjörns inlägg här.