Gamla och nya traditioner under allhelgonahelgen

Stämningsfullt i skymningen. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

Alla helgons dag är en stillsam högtid i Sverige då det tänds ljus på gravarna. Men på senare tid har det också kommit nya traditioner i samband med allhelgonahelgen. Halloween har blivit en fest som firas av både barn och vuxna.

I Sverige är sedan lång tid tillbaka allhelgonahelgen en stillsam högtid när vi tänker på dem som har dött och inte längre finns bland oss. Vi smyckar gravarna med blommor och ljus. I många församlingar läses namnen upp och ett ljus tänds i kyrkan för dem som avlidit under året.

På senare tid förknippas helgen också med halloween, eller allhelgonaafton, som är mer ett jippo, eller något för köpmännen kanske. Men det är två helt skilda saker som inte verkar ha så mycket med varandra att göra.
Enligt Wikipedia firas halloween den 31 oktober över hela världen, framför allt i de engelsktalande delarna. Anledningen är den traditionella inledningen av norra halvklotets vinter. Hög­tiden firas genom maskerader och att barnen knackar på och frågar: bus eller godis? Det är ungefär som när barnen i Sverige knackar dörr under påsk och får godis.

I Sverige slog halloween igenom under 1900-talets andra hälft och den firas även andra dagar som exempelvis helgen innan den traditionella Alla helgons dag. Först på 1990-talet gjordes större ansträngningar att lansera högtiden och försäljningen av halloweensaker började öka kraftigt. Undan för undan blev det en fest även för vuxna.

Alla helgons dag är i stället en stillsam kristen högtid i Sverige som firas till minne av helgonförklarade personer.

Sedan 1953 är det en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november.
Allhelgonadagen, däremot, infaller numer alltid den 1 november men är inte längre en helgdag.

 

Läs hela uppslaget om allhelgonahelgen, inklusive recept och pysseltips, i papperstidningen.

Gå till Prenumerera