En debatt som behövs

Textstorlek:

Äntligen har vi fått se en landsbygdsdebatt i tv! Det hände i Svt en morgon i förra veckan, och det var Annie Lööf (C) och Gustav Fridolin (MP) som drabbade samman. Fler liknande debatter ska det dessutom bli inom kort mellan företrädare för dessa båda partier. Den uppmärksamheten behöver landsbygdens folk, och sannolikt även Centerpartiet. I över 100 år har Centern kämpat för rättvisare villkor mellan land och stad. Det är en kamp som i takt med urbaniseringen mötts av ett tilltagande ointresse – med 1970-talets gröna våg som ett lysande men kortvarigt undantag.

Oförtrutet har detta parti ändå talat för landsbygdsmänniskornas sak. Men när inga andra partier brytt sig om saken och storstadsmediernas makt över den politiska agendan växt till att bli närmast total, då har det inte varit lätt för Centern att nå ut.

Inte ens när Centerpartiet levererat nyttigheter till landsbygden, i nutid bland annat bredbands­utbyggnaden och den reformerade skatteutjämningen, har det fått något riktigt fäste i det allmänna medvetandet. Med ett politiskt och medialt motstånd som mest tagit sig uttryck i tigande har med tiden också landsbygdsbefolkningens tilltro till partiet eroderat. Men med hjälp av några klar­görande debatter nu kan det i varje fall bli ett fundament att bygga vidare ett framtida förtroende på.

Under den gångna hösten har flera partier med sina läppar börjat bekänna ett ökat landsbygdsintresse. Till och med Socialdemokraterna, det klassiska betongpartiet, har gjort ett patetiskt försök att bli landsbygdsvänligt. Stefan Löfven kom en morgon med finputsade skor till ett storjordbruk i närheten av Drottningholms slott. Men när Annie Lööf sedan inbjöd honom till en riktig landsbygdsdebatt, då avböjde han. Han förstod väl att han inte skulle kunna gå segrande ur en sådan.

Att miljöpartisterna visat sig villiga att ta vid där modet sviktat för sossarna är desto mer glädjande. Och det blir inte sämre av att Centerpartiet och Miljöpartiet i det mesta som gäller landsbygdsfrågorna är varandras motsatser. Centerpartisternas praktiska erfarenheter av att livnära sig på landsbygden står mot miljöpartisternas storstadsförankrade naturromantik – tveklöst ett fullgott underlag för ett meningsutbyte.

I Svt-debatten gjorde Gustav Fridolin åter en affär av att partiet vill kompensera fullt ut för det landsbygdsprogram som EU prutat ned. Men alla som vet vad saker är värda borde av ha förstått av Annie Lööfs varningar att Miljöpartiets bensin- och dieselskattehöjningar, företagsskattehöjningar och kilometerskatt på lastbilstransporter kostar mycket mer än vad landsbygdsprogrammet ger.

Att Annie Lööfs inställning till licensjakt på varg och sjönära boenden står närmare landsbygdsfolkets vilja är nog också rätt uppenbart, liksom att Fridolins tal om statliga jobb i en landsbygdsdebatt inte lär imponera på dem som bor på landet och vet hur det fungerar där.