Blodbussen underlättar att ge blod

Kajsa Sundberg hjälper Göran Hoffman att ge blod. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

3–4 procent av Sveriges befolkning donerar blod, enligt Kajsa Sundberg på Blodbussen. Men hon menar att det skulle kunna vara betydligt fler. Det är alltid brist på blod och Blodbussen är ett sätt att göra det lättare och mer lättillgängligt för människor som vill ge blod.

När Blodbussen från Uppsala blodcentral kommer till Hedemora dröjer det inte länge förrän den fylls med människor som vill donera blod.

– Folk tycker det är bekvämt och mer lättillgängligt med bussen när de ska ge blod, berättar Kajsa Sundberg som arbetar på Blodbussen.

Sedan många år tillbaka kommer Blodbussen tre gånger om året för att under fyra dagar stå utanför Hemköp i Hedemora och ta emot blodgivare.

Göran Hoffman har lämnat blod i många år och även nu sedan han flyttat till Hedemora.

– Det blir så enkelt med bussen. Det är mer lättillgängligt än om man måste in på ett sjukhus, säger han.

Intill ligger hans egen lapp med information där det bland annat står att han lämnat blod sex gånger tidigare under sammanlagt fyra år.

– Han räknas som relativt ny hos oss, säger Kajsa Sundberg. Hon förklarar att de har blodgivare som gett blod mellan 50 och 80 gånger.

Göran Hoffman lämnar blod för att bidra med något bra, som han säger.

– Blod behövs ju alltid och sen får man också en bekräftelse på att man mår bra i och med alla prover som tas.

Det brukar inte vara några problem efteråt tycker han och har tänkt att spela fotboll som vanligt till kvällen.

Det finns alltid behov av blodgivare.

– Att ge blod är i första hand att göra en god gärning. Det är alltid brist på blod och alla blodgrupper är viktiga, säger Kajsa Sundberg.

3–4 procent av Sveriges befolkning donerar blod men det skulle kunna vara betydligt fler, enligt henne.

De flesta människor mellan 18 och 60 år och som väger minst 50 kg kan bli blodgivare.

– Du ska vara helt frisk med bra blodvärde och inte äta några otillåtna mediciner exempelvis. Du ska också kunna visa giltig identitetshandling. Dessutom kontrollerar vi att du har bra vener att sticka i, berättar Sundberg.

I Dalarna finns blodcentraler där det går att ge blod i Falun, Borlänge, Avesta, Mora och Ludvika. Blodbussen som kommer till Hedemora är ett komplement till det.

– Vi på Blodbussen åker till platser i Dalarna, Gästrikland, Västmanland, Uppsala och Hälsingland, där det finns minst 50 blodgivare registrerade.

Kajsa Sundberg berättar också att det numer finns en gemensam databas som gör att deras blodgivare inte behöver ge blod på samma plats varje gång, utan där det passar bäst för tillfället.

Det finns regler när det gäller blodgivning och det viktigaste, enligt Sundberg, är att tänka på att den kommande mottagaren kanske redan är en sjuk människa. Alla blodgivare fyller i en hälsokontroll som är sekretessbelagd och det är viktigt att vara ärlig.

– Vid varje tillfälle du ger blod ska du må bra och ha ätit ordentligt innan. Du ska däremot inte ge blod direkt efter ett tandläkarbesök eller efter resor till vissa länder med mera.

Innan någon ger blod tas alltid prov på blodstatus för att se att givaren mår bra och har bra blodvärde. Allt blod som lämnas genomgår också tester för bland annat gulsot (typ B eller C), HIV och syfilis. Nya givare testas även för HTLV I+II, en virussjukdom som är sällsynt i Sverige.

Kvinnor kan ge blod tre gånger per år och män fyra gånger. Vid varje tillfälle, som tar ungefär tio minuter, tappas givaren på cirka 4,5 dl blod, vilket är knappt en tiondel av vad en människa har i kroppen. Järntabletter och en liten gåva delas ut till blodgivaren varje gång.