Har Torsångs kyrka inspirerats av San Michele de Murato på Korsika?

Torsångs kyrka har likheter med den korsikansk-italienska stilen. Till vänster San Michele de Murato på Korsika. Foto: Mats Lindström
Textstorlek:

Vad är det för mystiskt mosaikmönster i Torsångs kyrka, undrar Dalarnas museum. Kan San Michele de Murato på Korsika ha svaret? Jag har varit där och har nu några funderingar kring ett eventuellt släktskap?

I Dalarnas Hembygdsförbunds fina tidskrift, nr 4 2012, finns en artikel om mosaiken i Torsångs originella och en av Dalarnas äldsta kyrkor från 1300-talet. Kyrkan, som ligger i Borlänge kommun, byggdes nämligen med hjälp av stenblock av olika bergarter som tillsammans bildar en slags mosaikmönster som skiftar i ljuset.

Vad kommer det här ifrån och hade detta någon speciell betydelse för bönderna på 1300-talet, undrar Maria Lannerbro Norell, arkeolog på Dalarnas museum.

Hela kyrkan är som en geologisk uppslagsbok och innehåller bland annat gnejsgranit, sandsten, amfibolit, gabbro och leptit. Torsångs kyrka, vars namn hänger ihop med guden Tor, byggdes förmodligen av bönder på bönders vis efter den katolska kyrkans internationella riktlinjer.

Naivt gjorda reliefer (olika figurer som tycks komma ut ur väggarna) blandas med stilar och mönster från kontinentens kyrkor. Torsångs lokala byaprägel ingick med största sannolikhet i ett större bysantinskt-europeiskt kyrkospråk.

Undertecknad har nu en teori, kanske helt uppåt väggarna, varifrån Torsångs kyrka eventuellt kan ha hämtat sin för våra breddgrader speciella mosaikarkitektur, något liknande ser man också i Stora Skedvi kyrka. Jag tror att Torsångs kyrka kan ha påverkats av den pisanska romanska arkitekturen, som San Michele de Murato på Korsika är ett fint exempel på.

I maj i år var jag åter på ön och tog en närmare titt på denna originella bykyrka. San Michele de Murato är Korsikas kanske finaste byggnad i den pisanska romanska arkitekturen. Den är från 1200-talet och ligger strax norr om byn Murato, 475 meter över havet på öns norra del, inte långt från Bastia. Den syns bra i dalen runt floden Bevincu och regionen Nebbio.

Kyrkan är enkelt utformad med ett rektangulärt mittskepp, som avslutas med en liten halvrund absid. Portiken är införlivad i klocktornet mitt på fasaden. San Michele de Murato (ärkeängeln Mikael) är byggd av vit kalksten och grön serpentin (metamorf bergart av en eller flera magnesium-järn-phyllosilikater).

Det finns många blindbågar, och de små fönstrens konsoler och kornischer har låga reliefer med djur och växtmotiv. Andra allegoriska scener är Eva som erbjuds att äta frukt av kunskapens träd och Guds lamm som angrips av andra djur.

Ett typiskt drag för den pisanska romanska stilen är det oregelbundna schack- och rutmönster av stenblock i olika nyanser, som svart och vit marmor, som man bland annat ser på il Duomo (1100-talet) i den etruskiska staden Volterra i Toscana.

Frågan är om Torsångs kyrka har inspirerats av den pisanska romanska stilen, eller var bygget en lokal produkt helt på egen hand? Kan italienska byggmästare ha varit här på 1300-talet eller har någon från Dalarna varit i Pisa och blivit inspirerad? Med varm hand överlåter jag detta åt expertis.