Sociala bilder

Textstorlek:

I skrivande stund landar president Obama på svensk mark. Det har nog nästan ingen kunnat undgå. Dagstidningar, radio och tv har sedan en månad matat oss med nyheter om detta. Potentater och digniteter av den här kalibern är ju inget som Dalabygden brukar rapportera om. Kan hända att vi är på plats och bevakar om nån kunglighet eller riksdagsledamot är på besök i vårt län. Det är ju mer lokala makthavare och beslutsfattare vi ska vara bra på att skriva om. Beslut och händelser som påverkar oss där vi bor.

Användningen av sociala medier i våra datorer och smartphones som Facebook, Twitter och Instagram ökar ständigt. Även Dalabygden finns ju numera både på Facebook och Twitter. Användningen av Instagram ökar mest. Där kan man lägga upp ett foto och skriva en kort kommentar. Sedan kan ens vänner se detta foto och skriva sina kommentarer. Inte helt olikt för läsaren av Dalabygden som själva kan lägga in text och foto på Min Dalabygd.

Det är foton på kalas, storhelger, semesterresor och solnedgångar, husdjur, maträtter, mer eller mindre smickrande självporträtt, väder och vind, och evenemang. Motiven för dessa Instagramfoton skiljer sig inte så hemskt mycket från det som de flesta fotat med sin kamera genom åren. Den stora skillnaden är att man direkt kan publicera sin text och bild och ange på vilken plats man befinner sig. Lite som en fotodagbok på nätet. Instagram har över hundra miljoner användare, världen över.