Löfvens hemliga plan

Textstorlek:

I förra veckan var en av nyheterna att S-ledaren Stefan Löfven hade en hemlig plan att mota Centerpartiet ut ur riksdagen och därmed underminera alliansens möjligheter att bilda regering.

Hemlig och hemlig, förresten. Löfven lär själv ha uttalat sig om planen i en ny bok om honom, Humlan som flyger, skriven av två journalister på Svenska Dagbladet.

Hur som helst skulle Löfvens vapen vara ett nytt socialdemokratiskt landsbygdsprogram. Av det programmet har visserligen inte ett skvatt synts till. Man kan således utgå från att det ännu inte finns. Men bara genom att bli på­annonserat som en ”hemlighet” skulle det alltså förmodas bli något alldeles i hästväg.

 

Om S-ledaren själv trodde att han med sin nu utbasunerade plan skulle skrämma vettet ur Annie Lööf & Co går väl aldrig att säkert reda ut. Men att det passade som handsken i kvällspressens ständigt pågående berättelse om hur Centerpartiet ska avlida under Lööfs ledning, det var ändå rätt uppenbart av rubriker och andra formu­leringar att döma.

Sannolikt blev därför deras samfällda förvåning stor, för att inte säga monumental, när det visade sig att Annie och hela centerrörelsen blev riktigt upplivad av det Löfvenska hotet.
”Det bästa som hänt på länge. Vi tar matchen!” twittrade Annie Lööf till svar.

Och hon fortsatte:

”Jag är inte orolig. 30 miljarder i skattehöjningar på småföretag och unga, lastbilsskatt och neddragning i skog- och jordbrukspolitiken är knappast en valvinnare på landsbygden. Centerpartiet har som ensamt parti pratat landsbygd i hundra år. Jag hoppas att Löfven nu är beredd att ta debatten om landsbygden…”

 

Snabbt som ögat ilade sedan partisekreteraren Michael Arthursson till Socialdemokraternas riksdagskansli för att överlämna en inbjudan till öppna debatter.

Men då var det inte intressant längre. Socialdemokraterna vägrade att ta emot Centerpartiets inbjudan.
Därmed dog också kvällspressens intresse. Skulle Löfvens ”hemliga plan” stärka snarare än försvaga Centerpartiet? Det var ju inte meningen. Helt fel i förhållande till berättelsen om Centerns undergång.

Och det värsta av allt, för både Löfven och kvällstidningarna: Med en serie debatter skulle de ju tvingas prata och skriva om landsbygden och avslöja sin okunnighet, eller åtminstone ovana.

Det troligaste är därför att både Socialdemokraterna och medierna efter förra veckans stickspår åtgår till att umgås med sina gemensamma favoriter i Miljöpartiet, de som kallar sig gröna och pratar grönt men som doftar asfalt och betong lång väg.