Nu satsar de på fler spelningar

Fr v Peter Jansson, Tobias Norberg, Johan Forssell, Roger Porshage och kvällens stand-in på trummor Björn Gardsjö. Ordinarie trumslagare är Hans Silfverlin. Foto: Maria Karlsson
Textstorlek:

På hemmaplan är ”Tobbe och Johan” och numer Willys Washroom kända för att höja stämningen på festen. Den största investering hittills är en ny turnébuss och större musikanläggning så nu är de redo för fler och större spelningar.

Det är torsdag kväll och medlemmarna i coverbandet Willys Washroom samlas i replokalen i Nyhammar för att träna. De väntar på att alla ska komma. Den nya basisten Roger Porshage måste skjutsa sin dotter till stallet först. De andra förstår, de har själva barn.

Under tiden berättar de om sin nya satsning.

– Vi har precis köpt ny turnébuss och en större anläggning för att kunna ta åt oss större spelningar, berättar Tobias Norberg.

– Med de nya investeringarna har vi satt upp målet att få fler spelningar. Därför går vi mer aktivt ut och marknadsför oss nu. Tidigare har ryktet gått från mun till mun och vi har fått mer jobb på det viset.

Nu har de startat egen hemsida och blogg där de kan presentera sig själva närmare. Johan Forssell förklarar att i dag när vi lever i en digitaliserad värld är det på nätet man syns.

– Vi har varit med ett tag på Facebook och man märker att det är där som information kommer fram.

Willys Washroom är för det mesta ute och spelar ett par gånger i månaden. Det uppträder mycket på pubkvällar, trubaduraftnar eller privata fester i trakten av Ludvika. De har också spelat som förband till bland annat Peter Karlsson och Pelle Lindström. För det mesta är hela gruppen på fem personer med men det händer också att två personer åker på ett jobb.

De spelar så kallade covers i blues/rock enligt dem själva. Det blir ofta klassiker som många känner igen. Det mesta av musiken passar för hålligång, men de varvar även med lugna låtar.

– Vi kör låtar vi gillar själva och i vår egen tappning. När vi trivs med det vi spelar och har roligt då har publiken roligt också, säger Johan.

– En stor repertoar gör att vi kan spela en hel kväll så det blir mycket musik för pengarna när vi är ute och spelar, lovar Tobias.

För att få fart på publiken brukar de köra med små tävlingar där alla får vara med och sjunga. Det brukar alltid höja stämningen.

I slutet av mars har de ett par spelningar på Peppes bar i Umeå. Det är tredje gången de ska dit och där trivs de.

– Det är en liten lokal och det brukar bli trångt med folk, men det ger en häftig känsla när man står på scen, förklarar Johan.

Spelningen i Umeå är ett exempel på kontakter de fått tack vare att Johan äger restaurang Piren i Ludvika.

Det var 1995 som Tobias och Johan för första gången träffades och spelade tillsammans.

– Till en början var vi ganska blyga, men det blev väl några spelningar på privata fester, berättar Johan.

Under flera år spelade de ensamma, eller ibland med några andra. Sedan 2009 har de varit fem personer i bandet och spelat under namnet Willys Washroom.

– Vår trumslagare Hans Silfverin fick idén till namnet från att det tidigare bodde en Willy här i det som är vår replokal nu. Och han hade en extra stor tvättstuga, säger Tobias och skrattar.

2011 låg bandet på Dalatoppen i åtta veckor, som bäst låg de tvåa. Låten PV:n som de spelade har skrivits av bandets gitarrist Peter Jansson. På frågan om han har skrivit fler låtar tvekar han. Men Johan fyller i:

– Det finns en låtskatt av honom som vi inte har tagit fram än!

Som exempel spelar han upp en finstämd låt som heter Milan.

– Det var morgonen efter en kväll vid Knallis mila under Dan Andersson-veckan som låten bara kom, och jag skrev ner den, berättar Peter.

På nära håll har de haft möjlighet att spela in promotionskivor hos Tommy Tägtgren i Abyss Studio. Hans bror Peter Tägtgren har också en inspelningsstudio och både är väl etablerade även utanför Sverige. Peter är sedan länge känd som Pain och som sångare i Hypocrisy. Men i grunden är han trumslagare och när ordinarie trumslagaren i Willys Washroom har förhinder hoppar han gärna in vid en spelning.

– Men det är inte ofta som Hans inte kan vara med på en spelning, trots att han nu bor i Stockholm. Han kan inte vara med på varje träning men han är så rutinerad så han fixar det ändå, förklarar Tobias.

Just ikväll är trumslagaren Björn Gardsjö stand-in. Det är också en rutinerad musiker, liksom nya basisten.

När alla är på plats kan de börja repa. En snabb koll på instrumenten som behöver stämmas och anläggningen som eventuellt ska justeras och sen kör de!

Första låten flyter på och alla är överrens om att det blev en bra version, det gav den rätta känslan direkt. De fortsätter med fler låtar. Ibland blir det justeringar av ljudet, ibland diskussioner om detaljer i framförandet.

Nu trivs de!

– Att få spela gör att man orkar med annat som kan vara jobbigt, säger Johan. Och Tobias tillägger:

– När man spelar är enda gången man inte tänker på någonting annat!